13+1 dolog amit SOHA ne csinálj táncórán! - ReggaetonDanceReggaetonDance
a nagy tancosok nem a technikajuk, hanem a szenvedélyük miatt váltak naggyá
Tényleg csak tehetséggel lehet jól táncolni?
2018-03-20
TwerkShop szeptember 8-án
2018-03-26

13+1 dolog amit SOHA ne csinálj táncórán!

Amit soha ne csinálj táncórán

Vannak dolgok amiket jobb, ha elkerülsz egy táncórán (vagy akár más csoportos órán). Elvonod mások figyelmét, hátráltatod saját magad a fejlődésben… teljesen fölöslegesen. Ezeket a dolgokat kerüld el, ha csoportos órára jársz!

 

1. Ne hagyd abba, ha nem sikerül elsőre, próbáld újra és újra és újra ha kell

 

Azért vagy ott, hogy tanulj. A hibák is hozzátartoznak a tanulási folyamathoz, ne add fel, ha valami nem sikerül! Próbáld újra, ha pedig nem értesz valamit, vagy sokadszorra sem megy, kérdezd az oktatót, biztosan nagyon szívesen segít majd!

 

2. Soha ne állj mások útjába

 

Légy tekintettel másokra is. Mindenki szeretné látni az oktatót és persze magát a tükörben, figyelj arra, hogy ha lehet, ne állj senki elé. Ha késve érkezel, ne az első sorba állj be (csak ha ott van nagyobb hely), mert így óhatatlanul elállod valaki elől a rálátást. Ha haladós mozdulat van a koreográfiában, ügyelj arra, hogy ne legyél senki útjában.

 

3. Ne szólj le másokat

 

Egy táncóra a pozitív gondolatokról (is) szól, pozitív légkörben. Ne rontsd el azzal, hogy másokat kritizálsz, akár ott vannak akár nincsenek. Ne felejtsd el, hogy mindenki (még te is) volt kezdő (vagy még kezdőbb), neked is vannak olyan dolgok az életben amiben nem vagy rögtön profi. Ha valaki még nem találta meg a ritmust, támogatásra szorul, nem kritikára.

 

4. Ne kérdezz olyat, amit 1 perccel ezelőtt magyarázott el az oktató, csak azért mert nem figyeltél és lemaradtál róla

 

Ne beszélgess, vagy nyomkodd a telefonod, amíg az oktató beszél. Valószínűleg fontos és hasznos dolgot mond éppen, amit tudnod kell a mozdulat vagy koreó elsajátításához. Rendkívül zavaró az egész csoportnak, ha valaki ugyanazt kérdezi meg, ami épp az előbb hangzott el, csak épp nem hallotta, mert másra figyelt. Más dolog persze, ha nem értesz valamit és még egyszer rákérdezel, de tiszteld meg az oktatót és a többieket is azzal, hogy odafigyelsz arra, ami elhangzik.

 

Nézz tükörbe, ott a konkurenciád!

5. Ne hasonlítsd magad másokhoz

 

Mindenki más. Máshogyan, más ütemben tanul új dolgokat. Lehet, hogy ami neked nehezebben megy, másnak már semmiség, vagy éppen fordítva. Lehet, hogy egy adott mozdulat neki jobban testhez áll, mint neked (még). Teljesen fölösleges másokhoz hasonlítani magad, hiszen nem tudhatod, hogy ő mit táncolt (vagy táncolt-e egyáltalán) előtte, mennyit gyakorol otthon stb. Az egyetlen, akivel érdemes “versengened” az a tükörből néz vissza rád. A saját korlátaidat feszegesd, a saját tegnapi szintednél akarj mindig jobb lenni 🙂

 

 

 

6. Soha ne érd be kevesebbel, minden órán hozd ki magadból a maximumot

 

Feszegesd a határaidat! Az igazi fejlődésért igenis meg kell dolgozni. Izzadni kell. Oda kell tenni magad. De az az érzés, mikor (folyékony önbizalom nélkül bármikor) teljesen eldobod az agyad a zenére, és csak táncolsz… megfizethetetlen!

 

7. Ne kérdezd meg mikor lesz vége az órának

 

Illetlenség megkérdezni, mikor lesz vége az órának. Lehet, hogy azért kérdezed, mert épp megy a vonatod, de ezt könnyen félreérthetik a csoport tagjai, hiszen úgy is érthető, hogy már unod, vagy nem tetszik az óra.

 

8. Ne vond el a barátaid figyelmét

 

A barátaiddal jársz táncolni? Szuper, ha támogatjátok, inspiráljátok egymást! Igazi közösségi program. De ne az órán beszéljétek meg kivel mi történt mióta nem találkoztatok! Egyrészt zavarjátok az oktatót és a többieket, másrészt ti is lemaradtok az instrukciókról így saját magatokat – és egymást – hátráltatjátok a fejlődésben.

 

9. Soha ne szóld le a zenét, vagy a mozdulatot

 

Nem szereted ezt vagy azt a zenét? Na bumm… senki nem szereti az összeset. Viszont lehet, hogy a melletted állónak épp ez a kedvence, vagy akár az oktatónak…ugye nem szeretnéd őket megbántani azzal, hogy leszólod az ízlésüket?

Nem szeretsz egy mozdulatot? Úgy érzed ez éppen nem a te stílusod, vagy túl nehéznek érzed azért nem a szíved csücske? Ezzel sincs semmi baj, de ahelyett, hogy leszólod kérj segítséget, hogy jobban magadra szabhasd (az utcai táncokban pl. egy mozdulatnak több variációja is létezik, lehet, hogy az egyiket imádni fogod), meglátod egész más színben fogod látni! Ha nem, akkor pedig csendben várd a következő mozdulatot…

 

Mindig melegíts be nyújtás előtt!

10. Soha ne nyújts, ha nem vagy bemelegedve

 

A levezetés, nyújtás fontos része minden mozgásnak, azonban veszélyes is lehet. Ha azért nyújtasz, hogy fokozd a mozgástered, hajlékonyabb legyél az órán, akkor is melegíts be előtte! A hideg nyújtással inkább ártasz, mint használsz!

 

 

 

 

11. Ne telefonálj

 

Tedd le a telefont egy órára. Némítsd le, hagyd a táskádban, ne nézegesd. Neked is kell egy óra, amikor csak magaddal foglalkozol. Nem mellesleg nagyon zavaró, ha órán nyomkodod, főleg, ha még telefonálsz is.. ez még ráadásul bunkóság is. Fontos hívást vársz? Semmi gond, hiszen emberek vagyunk. Óra előtt szólj az oktatónak, némítsd le és tedd látható helyre a telefonod, így látni fogod ha hívnak. Vidd ki a telefont a teremből, mielőtt felveszed, így biztosan nem zavarsz senkit és egészen máshogy jön le az egész.

 

12. Ne húzd ki magad a közös programokból

 

A táncóráknak, csoportos óráknak gyakran része valamilyen közösségépítő program. Ez lehet beszélgetés, vagy valamilyen játékos gyakorlat. Ezek segítenek az órán résztvevőket csapattá, még akár barátokká is fejleszteni. Ha folyton kihúzod magad ezek alól, ki fogsz lógni a közösségből, sok élményről lemaradhatsz..

 

13. Ne félj kérdezni ha nem tudsz valamit – az oktatód biztosan többet tud segíteni, hogy hogyan tudod megcsinálni, mint a melletted álló

 

Ha valami nem megy elsőre, kérdezd az oktatót, hiszen azért (is) van ott, hogy segítsen. Ha a melletted állót kérdezed, azzal zavarod őt is, az órát is, ráadásul nem is biztos, hogy jó választ kapsz. Az oktatód biztosan szívesen ad tanácsot, és ő tud a legtöbbet segíteni. Ha kérdezel, azzal a többieknek is segítesz, hiszen valószínűleg bennük is felmerült már ez a dolog, csak ők nem ilyen bátrak, mint te 😉

 

+1. Soha ne felejtsd el miért kezdtél el, és miért szeretsz táncolni!

 

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, kérjük egy megosztással segíts, hogy másokhoz is eljuthasson!

Comments are closed.

Inline
Inline