Ezeket a hibákat követed el tánctanulás közben - ReggaetonDanceReggaetonDance
Hogyan tancolj buliban
Hogyan táncolj buliban – ha eddig nem mertél
2019-06-28
Magenta Riddim koreós óra
2019-07-30

Ezeket a hibákat követed el tánctanulás közben

ezeket a hibákat követed el te is

Vannak olyan dolgok, hibák, amiket valószínűleg te is elkövetsz a táncórákon. Ezek a dolgok pedig nagyban hátráltatják a fejlődésedet.  De ne izgulj, mi is átmentünk ezeken régen.

Olvasd el bejegyzésünket, és ha te is elköveted ezeket a hibákat, adunk néhány tippet, hogyan javítsd ki őket!

 

HIBA: Ha csak “kilóra” vannak meg a mozdulatok 

 

Nem pedig eltáncolod őket. Egy táncóra (vagy workshop) lényege nem az, hogy minél több koreográfiát tanulj meg, amit aztán úgyis elfelejtesz. 

 

A lényege, hogy a TÁNCOD fejlődjön! Ha csak arra figyelsz, hogy a mozdulatokat minél pontosabban utánozd, akkor a mozgáskoordinációd fejlődik, a koreográfia tanulási időd lerövidül… igen, ezek jó dolgok. De a táncod ettől nem lesz jobb. 

 

Próbáld inkább ezt: Először a zenére figyelj! 

 

Figyeld meg, hogy a koreo mennyire van zenére, mennyire fejezi ki a zene hangulatát – próbáld ezt átérezni, átadni mikor táncolod. Figyeld meg a zene jellegzetességeit, hol van benne megállítás, vagy erősebb basszus, stb.

 

A koreográfus megtaníthatja milyen mozdulatokat táncolj az adott zenére, de a zene mondja meg, hogyan táncold azokat!

 

HIBA: Nem vagy összhangban a zenével

 

Lehet, hogy a mozdulataid ütemre vannak, számolásra jók, de – ahogyan már biztosan te is észrevetted – a koreók sokszor nem számolásra vannak. Előfordul, hogy egy mozdulatot egy picivel előbb, vagy később kell kezdened, vagy mikor az énekes kissé felemeli a hangját stb. Ezért nagyon fontos, hogy figyeld meg a zenét.

 

Próbáld így:

Adj időt magadnak, hogy megfigyeld milyen érzéseket kelt benned a zene, és ezeket az érzéseket vidd bele a táncodba. (nem kell mélyenszántó gondolatokat keresni, a vidámság, a magabiztosság, is lehet az “üzenet”)

 

HIBA: Mindig ugyanoda állsz. 

 

Gyakori hiba, és valószínűleg te is elköveted, hogy mindig ugyanoda állsz. Ez biztonságérzetet ad, és valószínűleg onnan látod legjobban az oktatót. Ha mindig ugyanott táncolsz akaratlanul is függővé válsz a helyedtől, a látószögektől, így ha másik irányba kellene állni, elbizonytalanodsz.

 

Próbáld így:

Mozdulj ki a komfort zónádból, tanulj meg önállóan táncolni, a tükörtől, a körülötted állóktól és a megszokott helyedtől függetlenül! 

 

Gyakorlás közben néha próbálj úgy táncolni, hogy nem nézed magad a tükörben, sem pedig a többieket, vagy akár az oktatót! Így sokkal magabiztosabban fogod tudni az adott részt, és nem fogsz pánikolni, ha tükör nélkül, más irányba állva kell eltáncolni a koreót. Néha állj másik helyre, meglátod, nagyon sokat fogsz fejlődni!

 

HIBA: Nem teszed oda magad

 

Ez az egyik leggyakoribb hiba. Ne érts félre, nincs a szerénységgel és a félénkséggel semmi baj.. DE! A tánc egy művészet, egy önkifejezési forma, ahol a testeddel, a mozdulataiddal adsz át valamit magadból.

 

De mégis 

 

Inkább a hátsó sorba vagy a terem szélére állsz

Ha csoportos letáncolás van, lehetőleg leghátulra állsz, vagy kimaradsz belőle

Tudod, hogy nem tökéletesek a mozdulataid, ezért inkább kicsiben csinálod a koreót

Koncentrálsz, nem engeded el magad

 

Ismerős, ugye? Ezeken a dolgokon kellene túllépned! Ha már ott vagy, miért ne hoznád ki magadból a maximumot? Ne bújj el mások mögé! Állj be a csoportos letáncoláshoz! Hibázz nyugodtan! Kérdezz! A lényeg, hogy vegyél aktívan részt a táncórán, hiszen így fejlődsz a legjobban!

 

HIBA: Csak akkor mész táncolni, mikor a barátaid/barátnőid is mennek. 

 

Persze, együtt sokkal mókásabb, ebben igazad van. 

 

De próbáld így:

 

ne felejtsd, hogy nem mások kedvéért táncolsz, hanem magadért! Mert TÉGED jó érzéssel tölt el, mert TE fejlődsz tőle, mert NEKED szükséged van a mozgásra, mert TE leszel magabiztosabb. 

 

Szeress magadért táncolni! Ha a barátaid veled tartanak szuper! Ha nem, akkor is jól fogod érezni magad, hiszen egy csoport táncőrült között nem leszel egyedül! Hé, a közös téma már megvan!

Comments are closed.