Hogyan használd a tükröt tánctanuláshoz? - ReggaetonDanceReggaetonDance
Mala Mia reggaeton koreós óra
2018-09-25
Reggaeton workshop október 27-én
2018-10-03

Hogyan használd a tükröt tánctanuláshoz?

hogyan használd a tükröt tánctanuláshoz

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legjobb táncos a vidéken….

Nem titok, hogy a tánctanulást nagyban megkönnyíti, ha van lehetőséged tükrös táncteremben tanulni és/vagy otthon tükör előtt gyakorolni. Táncoktatókként azonban gyakran halljuk tanítványainktól, hogy a tükör “bezavar”, mert mikor magukra tekintenek máshogy néz ki a mozdulat, mint ahogyan azt tőlünk látják. Az alábbiakban ahhoz adunk segítséget, hogy a tükör ne zavaró tényező, hanem remek eszköz legyen a kezedben a tánctanulás során.

A tükör óriási segítség a tánctanuláshoz – ha tudod hogyan használd

Kell egyáltalán tükör?

Nem létszükséglet, de azért rettentő sokat számít – ha tudod, hogyan használd. A tükörhasználat több szempontból is hasznos: ha sokan vagytok a teremben, akkor is láthatod az oktatót, látod magad, bár ez akár zavaró is lehet. Ha tovább olvasod eláruljuk mikor mit érdemes nézni a tükörben, hogy felgyorsítsd a tánctanulás folyamatát.

 

 

 

 

 

Ide nézz!

Ha már adott a tükrös táncterem, használd a tükröt, ne engedd, hogy bezavarjon, inkább fordítsd az előnyödre! Mikor új mozdulatot vagy koreót tanulsz,  ne az oktató hátát nézd, hanem a tükörképét. Mi ezt úgy hívjuk, a másoló üzemmód. Ez azt jelenti, hogy a saját tükörképeddel utánozd az oktató tükörképét, mintha kívülről látnád és irányítanád az egészet (úgy, mint egy videójátékban). Ez jól jön koreográfia tanulásnál is, hiszen nem kell gondolkodni, hogy mi jön éppen a sorrendben, a tükörkép mozgásából már látni fogod és automatikusan tudod vele csinálni.

 

hogyan használd a tükröt tánctanuláshoz

Táncórán akkor nézd magad, ha már megvan a sorrend, és nem kell “lesned”

Ne mindig magadat nézd! Nagyon könnyen kieshetsz a ritmusból, és lehet, hogy már rég mást csinálnak a többiek. 

Akkor jó, ha egyedül gyakorolsz, vagy már magabiztosan megvan a mozdulat vagy sorrend, és már tényleg “csak” az előadásmódon és a kinézeten kell finomítani. Otthoni gyakorlás során nézd magad közben a tükörben és ha valami nem jól néz ki, próbáld kijavítani az órán hallottak alapján. Ha jól néz ki, figyeld meg közben mit érzel, mit hogyan mozgatsz, hogy tükör nélkül is elő tudd venni amit kigyakoroltál. Hasznos, ha legközelebb megmutatod az oktatódnak amit gyakoroltál, ha szükségesnek érzed, kérj tőle tippeket, hogyan feljeszd tovább a mozdulatot. Nem teljesen ide tartozik, de ha a koreó, vagy zene stílusához illő ruhában táncolsz, amiben eleve dögösnek (vagy zenéhez illően lazának, szexinek, stb.) érzed magad, rengeteget dob az előadásmódodon, hiszen a tükörképed beleillik a stílusba, így jobban tudsz azonosulni a “szereppel”

Ha csoportban, vagy akár ketten, hárman táncoltok koreót, a többieket nézd, hozzájuk igazodj. Ha te vagy a “vezéregyéniség”, elől állsz és magabiztosan tudod a koreót, akkor is egy egészként nézd magatokat a tükörben.  

 

Ne legyél a tükör rabja!

Már látod te is, hogy a tükör milyen óriási segítség lehet. Ha használod ezeket a kis trükköket, nagyon gyorsan fogsz fejlődni, de vigyázz, a tükör használata “függőséget” is okozhat. Időről időre fontos, hogy elhagyd a komfortzónádat – jelen esetben a tükröt, és anélkül is táncolj. Ha már úgy érzed megvan a mozdulat, vagy koreó nem árt, ha eltáncolod tükör nélkül is. Észre fogod venni, hogy egészen más érzés, hiszen sokkal több a “zavaró tényező”. Míg tükör használata során teljesen a tükörképekre figyelsz, ha ezeketet kivesszük a képből (ééééérted) akkor egészen más dolgok lépnek a helyükbe. Mik az irányok? Hova nézz? Az ott egy pók a sarokban??? Viccet félretéve mikor “élesben” használod az órán tanultakat valószínűleg nem lesz tükör amire támaszkodhatsz, így nem árt, ha előtte gyakorlod anélkül is, elősegítve a magabiztos testtudat kialakulását, és így nem zavar össze, ha nem látod magad (vagy az oktatót) tánc közben.

 

Zárásként még egy jótanács:  ne a látvány legyen az elsődleges szempont, hanem az érzés – ha érzésre jó amit csinálsz, akkor legtöbbször látványra is az. Ha kényelmesen, és magabiztosan megvan egy mozdulat, akkor tehetsz bele stílust, érzést, lendületet, ezek sokat hozzátesznek majd a látványhoz. Viszont ha valami látványra tetszik, de érzésre nem az igazi… úgy nehéz élettel, attitűddel eltáncolni.. és tudod, az attitűd az egyik legfontosabb dolog a táncban 🙂

 

Ha tetszett, hasznosnak találtad bejegyzésünket, kérjük segíts egy megosztással, hogy minél több emberhez eljusson!

Comments are closed.

Inline
Inline