Hogyan tanulj könnyen, gyorsan koreográfiát? - ReggaetonDanceReggaetonDance
hogyan maradj fitt nyaralás alatt is
Hogyan maradj fitt a nyaralás alatt is?
2017-05-31
Best Nike Retro Shoes Reviewed Rated in 2019
2017-08-16

Hogyan tanulj könnyen, gyorsan koreográfiát?

Hogyan tanulj könnyen, gyorsan koreográfiát

Miért van az, hogy egyeseknek villámgyorsan megy a koreó tanulás, mások pedig vért izzadnak vele? Hogyan tudsz könnyen, és gyorsan koreográfiát tanulni?

 

Koreográfia. Kezdő táncosként félelmetes szó, ám minél magabiztosabban táncolsz, annál kevésbé rémülsz meg tőle.Van, aki esküszik rá, van, aki ellenzi, de lássuk be a koreográfiák tanulásának megvannak a maga előnyei és bizonyos szempontból a hátrányai is.

 

Óriási előnye, hogy rendkívüli módon hozzájárul a mozgáskoordináció fejlődéséhez. Mivel minden koreográfia más és más, folyamatosan új kombinációkat tanulva gyorsan fejlődsz. Könnyebben összehangolod a kéz és lábmozdulatokat, könnyebben figyelsz az irányokra, a testmunkára, az egyensúlyodra.

A koreók segítenek a ritmusérzék fejlesztésében és a zene “hallásában” is. A koreográfusok előszeretettel használják ki a zenék váltásait,  figyelnek a szövegre, dallamra, természetesen a ritmusokra, játszanak a zenével. Sokszor olyan ritmusokat táncolnak – és táncoltatnak – ki, amiket addig esetleg meg sem hallottál. Ezáltal te is könnyebben figyelsz majd a zenékben rejlő összetettségére, a ritmusok sokszínűségére, az előadók hangjának játékára. 

Hogyan tanulj könnyen, gyorsan koreográfiát

Ha táncórán koreót tanultok, az erősíti a közösségi szellemet is, hiszen szuper érzés egy csapat részeként egy egészet alkotva ugyanazt táncolni 🙂

 

Nem szabad viszont abba a hibába esni, hogy csak koreográfiák tanulásával tanulsz egy adott táncot!

 

Fontos, hogy egy-egy mozdulatot külön is megtanulj, használj. Így szépen ki tudod dolgozni a mozdulatot, és szebb lesz a mozgásod is. Ha egy mozdulatot nem csak egy koreográfia részeként könyvelsz el, hanem “felveszed a figurakészletedbe” úgy javul az improvizációs készséged, így szinte bármilyen zenére tudsz majd táncolni.

 

Ha pedig a mozdulatokat külön-külön már szépen, kidolgozottan tudod táncolni, a koreográfiában is könnyebben tudod használni őket.

Hogyan tanulj könnyen koreográfiát?

 

Több módszer létezik koreográfia tanulásra, ezek közül kiemeltük azokat, amik tapasztalataink szerint a leghatékonyabbak.

 

Hogyan állj neki?

 

Először a test irányokra figyelj. Merre fordul, hová helyezi a testsúlyt a koreográfus. Ezek nagyon sokat segítenek, hiszen így szó szerint könnyen visz majd magával a lendület.  

 

Ha az irányok megvannak, jöhetnek a mozdulatok. Ezeket egészként próbáld megtanulni, ne külön figyelj a lábakra, és a kezekre. Próbáld a testeddel megtanulni a koreográfiát. Ne gondolkodj a következő mozdulaton, hanem az előző pontban említett módszert alkalmazva figyeld az irányokat, és azokhoz kösd a mozdulatokat. Ha pl. látod, hogy az oktató jobbra fordul, akkor tudod hogy ahhoz épp egy lábzárás volt karkörzéssel. Nem azért mert fejben megjegyezted, hanem mert úgy hozza a lendület. Érted már?

Hallgasd nagyon sokszor a zenét amire tanulod, vagy tanultad a koreót. Minél jobban ismered a zenét, annál többet segít!

 

A következő nagyon lényeges pont a zene. Igazából ez segít a legtöbbet. Ne a számolásra figyelj, a koreók többsége teljesen zenére van. Szövegre, ütemre, vagy épp a zenei váltásokra. Ha figyelsz a zenére, mikor tanulod a koreót, meghallod azokat a dolgokat, amiket “ki kell táncolni”. Ezeket a részeket, ha meghallod, tudni fogod mi jön a sorrendben, anélkül, hogy gondolkodnál rajta.

 

 

 

 

 

 

Ha van tükör nagyon hatásos módszer az is, ha a saját tükörképed igazítod az oktató tükörképéhez. Ilyenkor az oktatót ne hátulról (vagy oldalról attól függően hol állsz) nézd, hanem a tükörben, a saját tükörképeddel együtt. A saját tükörképeddel utánozd le a másik tükörképet. Ez egy remek módszer arra, hogy a testeddel tanuld meg a sorrendet, ne pedig fejben.  

Gyakorold otthon is a sorrendet, így az órán jobban tudsz figyelni a kidolgozottságra!

 

 Ha táncórán tanulsz egy sorrendet, azt otthon vedd elő, gyakorold. Ne aznap, hagyj egy kis időt amíg “leülepedik” benned. De ha minden nap egyszer-kétszer leléped otthon, következő alkalommal a sorrendre már nem kell figyelned, a tested tudni fogja azt. Ezáltal több időd lesz a mozdulatok kidolgozottságával és az előadásmódoddal foglalkozni  😉

 

 

 

 

Hogy melyik módszer lesz számodra a legcélravezetőbb, azt már neked kell kitapasztalnod. A lényeg, hogy ne tántorítsanak el az esetleges kezdeti nehézségek, a koreográfiák tanulása egyre könnyebb lesz minél többet gyakorlod. Ha valamelyik átkötés nem világos, nem kényelmes, kérdezd az oktatót, biztosan tud segíteni!

 

Akármelyik módszert is választod, a lényeg, hogy ne fejben táncolj. 😉

Hasznosnak találtad cikkünket? Kérjük segíts egy megosztással, hogy másokhoz is eljusson!

Comments are closed.