Hogyan válassz megfelelő tánccipőt - ReggaetonDanceReggaetonDance
Ajándékozz táncélményt!
2016-11-19
Sikeres Regisztráció
2017-03-27

Hogyan válassz megfelelő tánccipőt

Nem véletlenül hordanak a focisták speciális cipőt a füves pályára, a kosarasoknak pl. magasszárú cipő kell, hogy jobban tartsa a bokájukat. Ugyanígy van ez a táncnál is, hiszen képzelj el pl. egy balettost magassarkúban…
A megfelelő cipő kiválasztása fontos, hiszen akármilyen hihetetlen sokat számít abban, hogy milyen gyorsan és milyen precízen tanulod meg az adott táncot. Gondolj bele, hogy mennyivel könnyebben tanulsz meg Salsázni egy olyan cipőben amiben tudsz forogni… vagy twerkelni egy olyan cipőben ami nem csúszik. Persze kezdő táncosként nagyon nehéz a megfelelő cipő kiválasztása, ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Egy cipőben járunk

foot-820584_1920Biztos sokszor hallod, hogy mozgáshoz – legyen az tánc, kültéri sport vagy edzőterem – használj váltócipőt. Ennek több oka is van. Az egyik, amit már korábban említettünk, hogy az a cipő, amiben kényelmesen sétálsz az utcán nem biztos hogy alkalmas mondjuk futásra, vagy táncra. Télen ez különösen igaz, hiszen ha pl. bundás csizmában jársz az utcán, a teremben kifejezetten meleged lesz benne. Általában az utcai – nem sport – cipők nem bírják annyira a strapát sem, így jó eséllyel idő előtt tönkreteheted a kedvenc cipőd, ha nem rendeltetés szerűen használod.

 

A másik a sérülés veszély. Nem csak saját magadnak, de másoknak is sérülést okozhat ha nem használsz váltócipőt. Egy utcai cipőt sétálásra terveztek, nem sportra, vagy táncra. Nem tartja úgy a bokádat, ahogyan a különböző mozgásformák ezt megkövetelnék, vagy éppen túlságosan tartja, egy rossz mozdulat, és már kész a baj. De másokra is veszélyes lehet, ha utcai cipőben táncolsz pl. Az utcai cipőből tánc közben rengeteg kosz, sár, kavics kerül a táncparkettre. A tánc jellegétől függően ezen elcsúszhatnak mások, beletenyerelhetnek, beleülhetnek a kavicsba. Ezeket a szituációkat meg lehet előzni váltócipő használatával.
Ha rendszeresen jársz táncolni, mozogni érdemes olyan cipőt választanod ami az adott mozgáshoz megfelelő tartást biztosít a lábaidnak. Nem kell már az első órád előtt drága tánccipőt vásárolnod, elég ha olyan sportcipőt választasz, ami használható az adott táncra is. Egy idő után, ha rendszeresen, heti többször jársz egy adott táncórára, akkor érdemes igazi tánccipőt vásárolni, de vásárlás előtt kérj tanácsot a táncoktatódtól.

Hogyan válassz megfelelő tánccipőt?

Az első szempont a tánc jellege. Utcai táncokhoz, jazzhez, baletthoz stb. nem ajánlott a magassarkú tánccipő, inkább a sneaker-ek,  jazz cipők, forgótalpak.

high-heeled-shoes-285661_1920

A szalontáncokhoz, latinhoz, standard-hez, salsához, bachatához a hölgyeknek magassarkú,  az uraknak karaktercipő, vagy elegánsabb sneaker ajánlott.

A latinos táncokhoz (salsa, bachata, cha cha cha, rumba stb..) vékonyabb sarkú cipőt, vagy szandált javaslunk, mert  könnyebben lehet forogni benne. A tánccipők talpa éppen ezért általában szarvasbőr, ami szintén a könnyebb forgást segíti elő. Szandál vásárlásánál fontos megnézni, hogy a pántok elől és hátul mennyire tartják a lábfejet, illetve a bokát. Ha nem tart eléggé a cipő forgásnál könnyen sérülés lehet a vége.

A standard táncokhoz (pl. keringőkhöz) a vastagabb sarkú, általában zárt cipők ajánlottak, hiszen ezeknél a táncoknál egészen más a lépéstechnika mint a latin táncoknál, ehhez pedig elengedhetetlen a stabil sarok. Standard táncoknál a férfiaknak is a kicsit magasított sarkú karaktercipő a legjobb választás.
bakancsAz utcai táncoknál fontos szempont, hogy hogyan kell tartania a cipőnek a lábat. Pl. reggaetonhoz, dancehallhoz és twerk-hez nem árt, ha kicsit magasabb szára van a cipőnek, ami tartja a bokát oldal irányú mozgás esetén. A reggaetonhoz és dancehallhoz közepesen csúszós cipő ajánlott, a tapadós cipőben nagyon hamar elfárad a láb, és fordításoknál veszélyes, ha letapad a cipő talpa. Ezzel szemben a twerk-nél sokszor kifejezetten előnyös a tapadós cipő, ezért ehhez gumi talpú és magasabb szárú tánccipőt vagy sportcipőt ajánlunk.

 

 

Mutasd a cipőd, megmondom ki vagy!

A tánccipő bizony sokat elárul a viselőjéről. Az igazi táncos tiszteli a tánccipőjét. Rendben tarja, vigyáz rá.

Használat után ne hagyd a cipőd a szatyorban amiben edzésre/táncórára vitted. Ha cipős zsákot használsz, válassz olyat, ami légáteresztő. Használat előtt és után használj cipő- vagy lábdezodort. Ez nem csak a kellemetlen szagok ellen véd, de fertőtleníti is a cipőt illetve a lábadat is.

A legtöbb tánccipőt beltéri, termi használatra tervezték, ezért a talpa és az anyaga sem alkalmas utcai használatra. A legtöbb tánccipőnek hamar tönkremehet a talpa ha betonon használod, különösen a szarvasbőr talpú cipőké. A vászon és bőr tánccipők annyira nem bírják az esőt, sarat, ezért érdemes ezeket is csak teremben használni.

A tisztítással kapcsolatban kérd ki az eladó véleményét, illetve kövesd a tájékoztatót amit a cipőhöz kaptál.

Lehet, hogy a tánccipők használata körültekintő odafigyelést igényel, de hidd el megéri: ha megtalálod a megfelelő tánccipőt, az nagyban megkönnyíti a tánctanulásod, és sokat hozzátesz a táncodhoz 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Inline
Inline