Miért szeretjük a dancehall-t (és amiért te is imádni fogod!) - ReggaetonDanceReggaetonDance
10+1 jel, hogy neked is táncolnod kéne
2017-10-04
twerkeld formásra a popsid
Twerkeld formásra a popsid!
2017-10-17

Miért szeretjük a dancehall-t (és amiért te is imádni fogod!)

miért szeretjük a dancehallt

Sokan kérdezitek tőlünk, hogy mi is az a dancehall… ilyenkor keserédes mosoly jelenik meg az arcunkon, hiszen elég nehéz röviden válaszolni erre a kérdésre.

 

Valószínűleg te is sokszor hallgatsz ilyen zenéket, és sokszor buliztál is már dancehall-ra csak nem tudatosult benned, hogy épp mit hallgatsz. De ha azt mondjuk, hogy Sean Paul és Major Lazer is zömében dancehall zenéket készít, akkor már dereng valami, ugye?

 

dancehall táncos

Mikor még csak ismerkedtünk a stílussal, megkérdeztünk nagyon sok dancehall táncost, énekest, mi is az a dancehall. Egy kedves táncos/producer barátunk adta a legrövidebb, legegyszerűbb választ: “You know dancehall…. Dancehall is dancehall.” 

 

Ezen akkor jót nevettünk, de lényegében ez a tökéletes megfogalmazás. Tudod, a dancehall, az dancehall. Hiszen hogyan is lehetne leírni egy életérzést? Most jöhetne a sablon duma, hogy Jamaika egyik legnépszerűbb zenei stílusa, és utcai tánca, de azért ennél sokkal többről van szó.

 

 

Az egyik legnagyobb dancehall táncos így fogalmazott: “A dancehall a jamaikai kultúra iránti tisztelet és az élet szeretetének kifejezése szórakoztató mozdulatok, kombinációk és koreók formájában.”

 

miért szeretjük a dancehall-t

A dancehall-nak kimeríthetetlen a figura készlete

Igen, lényegében erről van szó. A jamaikai kultúra tiszteli és szereti az életet, a napfényt, az élvezeteket, a tengert és a pozitív gondolkodást. (nem, nem csak a füvezésről szól) Éppen ezért ez a táncban is megmutatkozik. A dancehall az életből meríti a mozdulatait, ezért is léteznek olyan figurák, mint pl. a washing machine (mosógép), butterfly (pillangó),  de viccesebb nevek a walk like a lion (járj úgy mint egy oroszlán) vagy a sexy chocholate.

 

Persze nem csak ilyen “vicces” figurákból áll a tánc, vannak külön férfi és női lépések, kombinációk, vannak szexisebbek, és visszafogottabbak is, így könnyen megtalálja az ember a hangulatának éppen megfelelőt. Talán ez volt ami legelőször megtetszett ebben a táncban. Azóta egyik célunk, hogy itt Budapesten is megtapasztalhassátok ezt a hihetetlenül pozitív energiát amit adhat ez a kultúra, hiszen nincs olyan rossz nap, nincs olyan stresszes állapot, amit ne lehetne helyre billenteni egy jó dancehall-al.

 

És, hogy ez mennyire ragadós? Annyira, hogy a dancehall hihetetlen nagy befolyással van a többi táncra, mint pl. a reggaeton-ra, és a hip-hop-ra is. Minél több dancehall mozdulatot ismersz, annál többet fogsz felfedezni a videóklipekben, táncos videókban vagy a táncos filmekben. Egyre többször fogod azt érezni, hogy jé, ezt a figurát is ismerem, meg ezt is, és azt is… lehet, hogy a nevük nem ugrik be hirtelen, de ez nem is baj, hiszen ez a tánc nem is erről szól.  

 

Sokkal inkább magáról az életérzésről és persze a közösségről. Arról, hogy egy fárasztó mukanap után összejárj olyan emberekkel, akikkel van egy közös szenvedélyetek, akik ugyanúgy szeretnének feltöltődni, akikkel együtt fejlődhettek. A dancehall-osok közössége elég színes, de éppen ez teszi produktívvá. Ha egy vezető táncos kitalál egy új mozdulatot, azt feltölti az internetre, és kéri a többieket, hogy terjesszék, használják. Így a világon bárhol táncolsz is dancehall-t, mindenhol találhatsz ismerős mozdulatokat 😉

 

És persze ami miatt a mai napig újra és újra beleszeretünk a dancehall-ba, az a ZENE!!! Mert nagyon változatos: vidám, dögös, laza, nyári, pörgős, kemény, nyugis, hallgatós, koreós, populáris. Minden hangulatodhoz megtalálod a megfelelő zenét, legyen szó utazásról, lazulásról, vagy bulizásról. Vannak csajos számok, pasis zenék, viccesek, komolyak, és romantikusak is.  

 

A táncóráinkon mindenféle stílusból szoktunk használni, hogy könnyebben megtalálhasd a neked tetsző zenéket és mozdulatokat.

 

Próbáld ki te is a dancehall-t és engedd, hogy téged is rabul ejtsen! Töltsd ki az alábbi mezőket és regisztrálj most:

Dancehall regisztráció

Tájékoztatunk, hogy e-mail címed a regisztrációt visszaigazoló e-mail, és az órán való részvételhez hasznos információk kiküldése céljából kérjük. Ezt követően nem tároljuk azt a továbbiakban.

Comments are closed.

Inline
Inline