Mit vegyek fel táncórára? - ReggaetonDanceReggaetonDance
Drop it ON THE FLOOR – TwerkShop
2018-10-21
TwerkOut neon party
2018-11-11

Mit vegyek fel táncórára?

Mielőtt valaki ellátogat táncórára, az első 3 kérdésben tuti benne van, hogy mit vegyen fel 🙂 Van aki nem szeretne kilógni a csoportból, van aki a praktikussági szempontok miatt kérdezi.

 

A válasz azonban igencsak táncfüggő 🙂

 

Táncórákon többnyire nincsen kötelező viselet, de vannak praktikus ruhadarabok amiket nem árt bepakolni a táskádba. Balett órára pl. a magassarkú szoknyával nem a legjobb választás, mint ahogy pl hip-hop-ra sem annyira nyerő kombináció. Fontos szempont azonban a megfelelő ruha választás, hiszen a kényelmi és praktikai szempontok mellett a stílusban odaillő ruházat segít, hogy jobban ráhangolódj az adott táncra, hiszen minden tánckultúra részét képezi az öltözék is. Gondolj csak bele, ha azt mondom tangó, mi jut eszedbe? Egy szenvedélyesen táncoló pár. Igen. És mi van rajtuk? Ugye, hogy nem bő melegítő nadrág? De fordítva is igaz, ha azt mondom hip hop? Nem szoknya ugrik be elsőre… na erről beszélek.

 

Ezek nem rossz dolgok, nem sztereotípiák, és semmiképp sem kötelező dress code-ok. Egyszerűen csak vannak olyan stílusirányzatok, amik már-már összenőttek egy-egy tánccal – és legtöbbször nem ok nélkül – ezeket szeretnénk most kicsit megvizsgálni.

 

Az alábbiakban adunk pár tippet, hogy milyen típusú tánchoz milyen öltözék a praktikus.

 

Mit vegyek fel táncórára?

 

Az elsődleges szempont, hogy kényelmes legyen az öltözéked és jól érezd magad benne. Ha már eleve olyan ruhát veszel fel, amiben kényelmetlenül érzed magad, táncórán is feszengeni fogsz, ami hátráltat a fejlődésben, és abban, hogy jól érezd magad. Ha pl. salsára jársz és nem vagy hozzászokva a magassarkúhoz, vegyél lapos cipőt. A sneakerek (osztott talpő tánccipők, táncruházati üzletekben lehet kapni) pl. tökéletesek salsához, bachatához is. Ha mégis szeretnél magassarkúban táncolni, érdemes kifejezetten tánccipőt választanod, de első körben ne a legmagasabb sarokkal. Így könnyebb lesz hozzászoknod, és nem fogod kényelmetlennek érezni. Itt most nem a cipőkre szeretnénk kitérni, ezt már egy korábbi cikkünkben részleteztük. A tánccipő választáshoz ide kattintva tudsz tippeket olvasni.

 

Az utcai jellegű táncoknál jellemző a laza viselet

 

 

 

Az utcai táncokhoz többnyire laza öltözék “dukál”, lapos cipő, laza felső. A férfiak laza nadrágot szoktak hordani, de a nőknél ez teljesen változó. Van, aki a leggings-et szereti, van, aki rövidnadrágot, de van, aki egy bő fazonú melegítőben érzi jól magát. Ez teljesen a te stílusodtól függ. Jellemző kiegészítők még: sapkák, felkötött ing, pulóver (hűvösebb időszakban kifejezetten ajánlott)

 

 

 

 

 

 

Ezzel szemben a társastáncoknál, latin táncoknál a hölgyek jellemzőbben hangsúlyozzák a “klasszikus” nőiességet, sokszor viselnek szoknyát, leggings-et bő felsővel, akár farmert is (ezt mi pl. nem ajánljuk tánchoz). A férfiak sem annyira sportosan, inkább utcai jellegű váltó ruhában táncolják ezeket a táncokat. Egy kényelmes utcai nadrág+póló teljesen megfelelő viselet.

 

Az olyan társas táncoknál azonban, amelyek inkább a modern utcai stílust képviselik – mint pl. a salsaton – már sokkal jellemzőbb a laza, utcai táncos viselet, hiszen ezek a stílusok elég intenzívek is lehetnek, illetve több olyan elemet is használnak, amelyekhez praktikusabb és látványosabb is a laza öltözet.

 

Ha intenzív mozgást igénylő táncra járnál mindenképp laza, sportos öltözetet javaslunk. Ilyenkor praktikusak lehetnek akár az edzőtermi ruhadarabok is: atléta, sportcipő, leggings, vagy melegítő. 

 

Twerk és rúdtánc esetén kifejezetten praktikus a forrónadrág

Aztán ott vannak az olyan kevés ruhát igénylő táncok, mint pl. a Twerk, vagy a rúdtánc. Ezeknél a táncoknál nem csak esztétikai okai vannak a látszólag kevés ruha viseletének, praktikussági szempontok is szerepet játszanak. A rúdtánc esetén a bőröd jobban tapad a rúdon, mint bármelyik másik anyag, így segítve az elemek kivitelezését. 

A twerk esetén a rövidnadrág azért praktikus, mert 1. szabadabban tudsz benne mozogni, 2. jobban látszik amit csinálsz 3. a térdeden támaszkodva kevésbé csúszik a kezed. Természetesen, ha valamiért nem szereted (még) a rövidnadrágot, twerkelni lehet leggingsben, vagy ha éppen olyan kedved van, akár bő melegítőben is 🙂 Twerkhez semmiképpen sem ajánlunk olyan szűk nadrágot (vagy trükkös push-up, vagy alakformáló darabokat), ami leszorít.

 

 

 

Vannak olyan táncok, amelyek speciális ruházatot, cipőt igényelnek, vagy jellemzően használnak:

A balett jellegzetes spicc cipője már a tánc egyik szimbólumává vált

Ilyen táncok pl. a Balett, modern, jazz, hastánc, stepp. Ezen táncok esetében már a tanulási, gyakorlási folyamat során is vannak bizonyos jellegzetes ruhadarabok, amelyeket használnak. Gondolj csak a balettosok harisnyájára, vagy spicc cipőjére, a sztep cipőkre, vagy bizonyos hastánc stílusok esetén a fátyolra, vagy a rázókendőre.

 

 

 

 

 

 

 

A fent említett példák általánosságok, ám támpontot nyújthatnak, ha elbizonytalanodsz a dress code-ot illetően. Ha elkezdesz egy csoportba járni, úgyis látni fogod milyen ruhában járnak a többiek (érdemes ilyenkor az oktatót is megfigyelni, hiszen ő valószínűleg autentikusan fog öltözni). 

Ne felejtsd, a legfontosabb szempont, hogy Te jól érezd magad abban, amiben táncolsz. 

Tipp: ne járj mindig ugyanabban a ruhában táncolni! Válassz mindig az aktuális hangulatodnak megfelelő öltözéket, variáld kicsit a ruhadarabokat. Ha tudod melyik (vagy milyen stílusú) zenére fogtok aznap táncolni, öltözz a zene stílusához igazodva!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésünket, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Comments are closed.

Inline
Inline