Ne félj az első táncórától - ReggaetonDanceReggaetonDance
4 Tánc és tuti tippek a fogyáshoz
2015-05-07
A SALSA eredete
2015-05-07

Ne félj az első táncórától

Ha már minden zenére rázod a fejed, érzed, hogy táncolnod kell. Viszont rávenni magad az első táncórára lehet, hogy nehezebb mint gondolnád. Összegyűjtöttük miben lesz más az életed, ha rászánod magad a nagy lépésre, és persze, hogy mire számíts az első táncórádon…

 

A legjobb a táncban hogy megmozgat, egészségesebbé tesz és ráadásul az önbizalmadat is helyre tudja billenteni. A tánc egy olyan kikapcsolódás mely során szellemileg teljesen felfrissülsz, miközben javul a tartásod, finomodnak a mozdulataid, és nem mellesleg akár az alakod is formálódik.

Ha kezdő táncosként az első lépéseket teszed, egyetlen szabályt érdemes megjegyezned: érezd jól magad!

Minden más ezután jön. Persze nagyon fontos elsajátítani a különböző táncok technikáit, de ennél sokkal fontosabb, hogy érezd és élvezd a zenét, a táncot, képezd magad és gyakorolj, hogy később ösztönből tudj táncolni.

Az órákon kezdetben csak az alapokat tanulod meg, az alaplépéseket, egyszerűbb figurákat. Ha ez már magabiztosan megvan, utána jöhet a technikai rész. Az oktató mindent meg fog tenni azért, hogy önbizalmat adjon neked ahhoz, hogy merj táncolni, hogy természetesnek, ösztönösnek érezd a táncot és biztonsággal merd használni a táncparketten. A többi rajtad múlik. Csak annyit kell tenned, hogy sok-sok zenét hallgatsz hogy ráérezz a ritmusára, lüktetésére és variáld szabadon a lépéseket, amiket megtanultál.

Hogyan válaszd ki, hogy melyik tánciskolába menj?

Az interneten valószínűleg nagyon könnyen találsz az otthonodhoz, sulidhoz vagy a munkahelyedhez közeli táncstúdiót. Azonban mikor tánctanfolyamot keresel érdemes más szempontokat is figyelembe venni az elhelyezkedésen kívül. Nézd meg milyen táncot szeretnél tanulni – YouTube-ra írj be pár táncstílust, nézz meg videókat így lesz némi fogalmad a táncstílusokról. Ha megvan mit szeretnél tanulni, célirányosan tudsz keresni, hogy hol tanítanak ilyet. Ha megvan, érdemes megnézni a tánciskola weboldalát, facebook oldalát, mennyire aktuálisak a posztok, szimpatikusak-e az oktatók stb. Ha valamilyen információt nem találsz meg ezeken a felületeken, telefonálj nyugodtan.  

Ha megvan hova, válaszd ki azt is melyik órára szeretnél járni. Érdemes érdeklődni a tánciskolában, hogy egy-egy kiszemelt csoporthoz lehet-e csatlakozni. Ha új stílusba kezdesz, akár kezdő vagy, akár rendelkezel táncos tapasztalattal, érdemes a kezdő csoportot megnézni. Maximum átmész egy haladóbb csoportba, ha túl lassúnak érzed, ám fontos alaptechnikákat tanulhatsz meg ezeken a kezdő tanfolyamokon. Ne felejtsd el, hogy sok tánc teljesen különbözik a többitől, így kell idő amíg hozzászoksz a stílushoz, a technikához.

 

Na, de nézzük mi vár rád egy táncórán:

 

Ha elindulsz táncolni, érkezz időben. Ha új vagy, valószínűleg lesz egy rövid regisztrációs folyamat, és persze számold hozzá az átöltözéshez szükséges időt is. Mindenképp kényelmes ruhát vigyél magaddal, amiben magabiztosnak érzed magad. 

Ha átöltöztél menj a terembe, melegíts, vagy beszélgess a többiekkel, amig az oktató megérkezik.

Ne izgulj amiért új vagy, hiszen tanulni jöttél, teljesen normális, ha van, amit nehéznek vagy komplikáltnak érzel. Ha kérdéseid vannak, nyugodtan kérdezd az oktatót.

Sokszor az oktató körbejár a résztvevők között és javít a testtartáson, segít, ha valaki elakad. Ha ilyenkor odamegy hozzád légy hálás, hiszen figyel rád, segíteni akar.

Mikor az oktató azt kéri figyelj, figyelj. Ha megmutatja a tanult koreót, figyeld meg, hogyan táncolja, a mozdulatai kivitelezését, a testirányait, a mimikáját, előadásmódját. Figyeld meg, hogyan illeszkedik a sorrend a zenére, mikor vált esetleg tempót.

 

táncóraMikor azt kéri, hogy csak memorizáld a sorrendet, nyugodtan csináld kicsiben, hagyd, hogy a tested megtanulja a koreót. Ezután azt fogja kérni, hogy adj bele mindent. Ilyenkor tényleg próbáld kihozni magadból a maximumot. Vidd bele a saját stílusod a táncba, érezd át, engedd el magad. Ez a te érdeked, magadért tedd meg, ne az oktató kedvéért.

Egy sorrend megtanulása után az oktató esetleg csoportokra bonthatja az órán résztvevőket, hogy azok önállóan, nélküle táncolják el a tanultakat, amíg a többiek nézik. Ilyenkor ezzel nagyban segíti a ti egyéni fejlődéseteket, és bár elsőre ijesztőnek tűnhet, vágj bele bátran, rengeteget tanulhatsz belőle. Attól ne félj, hogy bárki kinevet, ezek az alkalmak nem erről szólnak.

 

Táncóra után érdemes megkérdezni a koreós zene címét, hogy otthon is tudj gyakorolni. Ha nem tanultatok koreót akkor is érdemes zene címeket kérni gyakorláshoz.

 

Azt talán nem kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az otthoni gyakorlás. Rendkívül felgyorsítja a tanulási folyamatot. Ehhez tippeket ide kattintva olvashatsz.

 

Egy szó, mint száz, nincs okod félni az első táncórádtól. Még akkor sem, ha nem új induló csoportba kerülsz, hanem egy már folyamatban lévő tanfolyamhoz csatlakozol. Ilyenkor vedd számításba, hogy mivel kihagytál pár órát, lesz, amit elsőre nehéznek fogsz érezni. Ha úgy csatlakozol egy csoporthoz az oktatónak valószínűleg nem lesz ideje újra az elejétől elmagyarázni a dolgokat, de biztosan minden segítséget megad majd. Hagyj egy kis időt magadnak, hogy felvedd a ritmust, és persze ne feledd: ha valami nem megy, kérdezz!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Inline
Inline