Salsa egy kubai szemével - ReggaetonDanceReggaetonDance
Én is elkezdhetek táncolni?
2015-10-03
5 módszer, amivel még több mozgást csempészhetsz a mindennapokba…
2016-01-02

Salsa egy kubai szemével

Andres másfél éve él és tanít salsát Magyarországon. Kubában született, egész eddigi életét ott töltötte. Sokan kérdezitek, hogy milyen manapság a kubai táncos élet, mennyiben más, mint Európában, és egyáltalán mi a titka, hogy egy kubai ennyire együtt él a zenével.

Ha nem is tudjuk minden kérdésre a választ, most a leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszait olvashatod el!

  • Mióta táncolsz, salsázol?

Azóta táncolok mióta meg tudom magam tartani, és mozgatni tudom a lábaimat 🙂 Szóval már egészen pici gyerekkorom óta. Sok esetben a kubai gyerekek előbb tudnak táncolni, mint hogy képesek lennének egy összefüggő teljes mondatot elmondani. Szóval egy kicsit nehéz megmondani, hogy pontosan mikor kezdtem el táncolni, de az biztos, hogy nagyon nagyon régen 🙂

  • A kubaiak is tanulják ezt a táncot? Ha igen, hogyan?

A kubaiak nem igazán járnak tánciskolákba, hogy megtanulják a Casino-t (salsát). Mi több, nagyon nehéz átlagos salsa iskolát találni a szigeten, ahol a kubaiakat tanítanák. Ezzel szemben számos hely van, ahol az ide látogató külföldiek fejleszthetik magukat tánc téren. A kubaiak inkább akkor járnak tánciskolába, ha hivatásos táncosként szeretnék kamatoztatni tehetségüket.

  • Kubában tényleg az utcán táncolnak az emberek, mint a filmekben?

😀 😀 😀 Nagyon vicces kérdés!!! A filmek készítői próbálják átadni a kubai életstílust, életérzést, de szerintem elfelejtenek ellátogatni hozzánk, mielőtt bármilyen filmet is készítenének J, mert a producerek túloznak, nem is keveset!! Kubában mi rengeteg szabadidős tevékenységet és party-t szervezünk az utcákon, hiszen a tánc az életünk fontos része, és az idő is fantasztikus, de ha végig sétálsz az utcákon a házak között, nem találsz táncoló embereket 🙂 Teljesen normál, hétköznapi életstílusunk van 🙂

  • Vannak jó salsa bulik Kubában?

Ohhhh!! Mint ahogy az időjárás is itt a legjobb, szerintem a legeslegjobb bulik is itt vannak! Rengeteg party van Kubában, és mind nagyon, nagyon jó! Ezeken a partikon az emberek olyan hihetetlen energiát és jó érzést adnak át egymásnak, hogy ha egy ilyen buliba keveredsz, elfelejted a táncos szintedet és egyszerűen csak részesévé válsz!

Kubában a bulik nagyon intenzívek, ezért mi kicsit lassúnak és unalmasnak érezzük, ha egész este egy fajta zene szól. Ezért nálunk nincsenek kifejezetten salsa, vagy reggaeton bulik, minden partyn keverednek a különböző stílusú zenék, így mindenki jól érzi magát, és egy helyen több zenei stílusra is táncolhatunk.

Éppen ezért keverednek a különböző táncstílusok is, hiszen a modern salsában ugyanúgy használjuk a reggaeton mozdulatait, mint akár a hip-hop-ból, merengue-ből, bachatából, vagy más táncból ismert figurákat. Ezáltan a mai salsa sokkal improvizatívabb, lendületesebb, látványosabb és persze élvezetesebb!

  • Mi a különbség a kubai és az európai salsa között?

Uhhh… Próbálok most a lehető legudvariasabban válaszolni. Egy külön cikket lehetne erről a kérdésről írni, annyi van… de talán a legnagyobb különbség a kubaiak és az európaiak között, hogy a kubaiaknak nem kell megtanulniuk hogyan érezzék a zenét. Nekünk ez az érzés a vérünkben van, szóval sokkal könnyebben ráérzünk a ritmusra, az adott zene hangulatára.

Európában még a klasszikus salsát táncolják többnyire az emberek (amit nálunk már csak az idősebbek), és még mindig inkább a figurák tanulását részesítik előnyben a stílussal és zeneiséggel szemben. Nekünk ezek a legfontosabbak, hiszen hiába tud valaki 150 figurát (és figura nevet) mikor nincs összhangban a zenével, és nem élvezetből, szívből táncol. Ezért is fordítunk különös figyelmet ezekre a dolgokra a modern salsa óráinkon.

  • Nehéz Európában salsát oktatni? Hogyan tanítod a tanítványaidat? Mik a „titkos technikáid”, amivel megmutatod nekik, hogyan kell érezni a zenét?

Igen, elég nehéz, hiszen sokan a magyar tanítványaim közül minden apró mozdulatot amit csinálunk szeretnének megérteni, ezért túl sokat gondolkodnak és koncentrálnak. Sokszor azt gondolják egy-egy dologról, hogy ők ezt nem tudják megcsinálni. Én biztos vagyok benne, hogy képesek rá. A magabiztosság nagyon nagyon fontos, bármit is tanulsz, különösen ha táncról van szó.

Ami a tanítást illeti, kezdetben egyszerű mozdulatokat használunk, hogy könnyebben ráérezzenek a tanítványok a ritmusra, zeneiségre, ezeket kombináljuk a későbbiekben. Amellett, hogy a lehető legszórakoztatóbb órát szeretnénk adni, amit elejétől végéig élveznek a résztvevők, fontosnak tartjuk, hogy elérjék a kitűzött célt, és elhiggyék, hogy képesek megtanulni.

Ahhhhh!!! A titkos technikámmal kapcsolatban…. (senki nem árulja el a titkos technikáit, mert azok „TITKOSAK” :)) De az egyik, amit javasolnék, hogy hallgassatok sok kubai zenét, élvezzétek az órákat, ne koncentráljatok annyira és persze mosolyogjatok!! Többet segít, mint gondolnátok 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Inline
Inline