Tánctermi etikett - te betartod a szabályokat? - ReggaetonDanceReggaetonDance
10, amit eddig nem tudtál a Salsatonról
2016-02-09
Mire figyelj, hogy ne süljön el balul az esküvői táncod?
2016-05-18

Tánctermi etikett – te betartod a szabályokat?

A minap az egyik tanítványunk érdekes sztorit mesélt. Egy fitness terem öltözőjében járt, ahol az egyik vendég egy kissé kiakasztotta a többieket. A vendég ugyanis egy szál fogtömésben, fennhangon telefonálva több, mint fél óráig lefoglalta az öltözőben elhelyezett hajszárítót, ráadásul úgy, hogy épp nem is használta. Erre persze egy másik tanítványunk rá tudott kontrázni egy másik öltöző-sztorival, és így elég sok meghökkentő esetet osztottak meg egymással és velünk.

Ezek egy része persze lehet vicces, de valljuk be, mindannyian találkoztunk már ilyen bosszantó viselkedéssel, és ilyenkor felmerül az emberben a kérdés, hogy hol a határ? Mik azok az alapvető, bár talán ki nem mondott „szabályok” amiket illik betartani edzőteremben, táncteremben, öltözőben. Összeszedtük a legalapvetőbbeket:

 

A táncteremben:
 • mindig használj váltóruhát, váltócipőt! A váltóruha alapvető, hiszen nem szeretnél az utcai ruhádba beleizzadni, majd abban hazamenni, a váltócipő viszont nem csak tisztasági szempontból fontos, mert utcai cipőben táncolni balesetveszélyes lehet. Az utcai cipőből kijövő sár, por, homok stb. a parkettát csúszóssá teszi, és a körülötted lévők is könnyen elcsúszhatnak rajta!

 

 • A mobiltelefonodat némítsd le, ha magaddal viszed a táncterembe! Az oktatóval és a többiekkel szemben is tiszteletlen, sőt zavaró, ha óra közben megszólal a telefonod.

 

 • Ne állj a másik elé! Ha késve érkezel az órára kérj elnézést, és úgy állj be, hogy senkit ne akadályozz abban, hogy jól lásson, vagy szabadon mozogjon. Ha valaki a megszokott „helyeden áll”, ne állj be elé, ne próbáld „visszaszerezni” a helyed, hiszen te érkeztél késve!

 

 • Ha először vagy egy bizonyos típusú órán, ne a legelső sorba állj!

 

 • Ne beszélgess óra közben! Persze nem kell néma csöndben lenned, sőt! A táncoktatók szeretik, ha jó a hangulat az órán, de ügyelj arra, hogy ha beszélsz valakihez az órán, az ne zavarja a többieket, sem az oktatót!

 

 • Páros táncoknál, ha valaki felkér, azt illik elfogadni.

 

 • Az órákra illik pontosan érkezni, ha mégis úgy alakul, hogy késel, kérj elnézést, és igyekezz úgy beállni, hogy ne zavard meg az óra menetét.

 

 • Légy türelmes a többiekkel szemben! Ne kritizálj másokat, mindenki azért jött, hogy megtanuljon táncolni. A legprofibbak is elkezdték valahol 🙂

 

 

Az öltözőben:

 

 • Ne hagyd szanaszét a ruháidat!

 

 • Ne egyél az öltözőben! Főleg ne olyan ételt aminek az illata elég erős ahhoz, hogy másokat zavarjon. Gondolj például arra, aki keményen diétázik J

 

 • Ne zavard a többi vendéget hangos zenehallgatással, vagy telefonálással stb.

 

 • Ne hozz másokat kellemetlen helyzetbe. A zuhanyzót rövid ideig használd, az öltöző többi részében tekerj magadra törölközőt, tartsd be az alapvető higiéniai szabályokat!

 

 • Tartsd tiszteletben mások személyes terét! Ha sokan vagytok az öltözőben próbálj úgy öltözni, hogy ne akadályozd a körülötted lévőket, ne nyúljkálj át fölöttük az öltözőszekrénybe, stb.

 

 • Ha találsz egy gazdátlan tárgyat, add le a recepción, vagy az oktatónál. Gondolj bele, neked milyen öröm, ha elhagysz valamit és újra megtalálod!

 

 

Persze ezek természetes dolgok, némelyik kis türelmet igényel 🙂 A lényeg, hogy figyeljünk egymásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Inline
Inline